2013. január 16., szerda

A Don másképpen

Olvasom, nem is úgy volt ez az egész doni história, a Magyar Tudományos Akadémia egynémely professzora szerint egy jól felszerelt és kitűnően kiképzett magyar hadsereg harcolt a Donnál, nem is semmisült meg, hősiesen harcoltak a nagyszerű katonák meg a honvédség berkein belül nagy tiszteletnek és megbecsülésnek örvendő munkaszolgálatosok.
Nézem a Hír TV-t, egy ünnepségen az Antall utáni egykori pótminiszterelnök beszél, azt mondja, a Donnál elesett bakák nagyszerűen, a kor színvonalán voltak felszerelve.
Majd a jelenlegi hadügyminiszteré a szó, aki szerint nem volt szép dolog, hogy a munkaszolgálatosokat megfosztották a haza fegyveres védelmének lehetőségétől!
AZ ÉLETÜKTŐL FOSZTOTTÁK MEG ŐKET MINISZTER ÚR! - ezt már nem a Hír TV mondja, hanem én - pimasz, otromba gyalázat ez az egész!
Meglehet, mikorra reggel felkelek, a magyar történettudomány és hadtörténelem szerint tulajdonképpen fényes győzelmet arattunk a Donnál, a seregek élén Orbán Viktor állt, akit mindjárt meg is választottak Nagymagyarország királyának a Don jegén.

2 megjegyzés:

Gombócné írta...

Nem egynémely professzora, hanem az MTA BTK főigazgatója: http://tti.btk.mta.hu/tagok/userprofile/pfodor.html

Adalék: a fia, Fodor Gábor, aki ugyan történész, de az MTA Irodalomtudományi Intézetébe került valahogy "vigasztalásul" miután a 2006-os "rendőrterror" áldozata lett, persze csak a kormányváltás után. Fradi drukkerként érkezett egy vidéki meccs után a Nyugatihoz, ahol épp a fradi drukkereket várták a rendőrök. A fiú igen hálás pl. a Morvai Krisztina nevű "jogvédő" kiállásáért.

Bognár László írta...

És zajlik a relativizálás.
Íme, szó szerinti idézet Ungváry Krisztián tollából ( http://index.hu/tudomany/tortenelem/2013/01/17/mitoszok_a_don-kanyarrol/ ):

„Második Mohácsról” a veszteségek alapján nem lehet beszélni (az 1526-os mohácsi csatában a 24 ezer fős magyar sereg nagyjából 70 százaléka pusztult el). Ha csak a számokat nézzük, akkor a következőkre jutunk: A mintegy 210 ezer fős hadseregből 1943 január–február között fogságba esett 26 ezer fő, 42 ezer harcban elesett vagy megfagyott, 28 ezer pedig megsebesült. Ez a teljes állománynak kevesebb mint fele."

Lám-lám, a sereg fele az semmiség. És ha utána számolunk:
Mohács: 16.800 fős veszteség
Don: 105.000 fős veszteség.
Hát tényleg, hogyan is hasonlíthatnánk össze a pitiáner doni veszteséget a mohácsival?